Бум на кожните и дихателните алергии у нас 05.11 | 10:18

Тези болести се превръщат в бич за човечеството в световен мащаб

От Цанка Донкова

Кожните и дихателните алергии у нас са се увеличили страшно много, отчитат дерматолози и алерголози, съобщава в. "Репортер".

20% от населението страдат от кожни алергии. Те водят до нарушения в структурата на кожата, като тя става уязвима за вируси и бактерии – атопичен дерматит. Това обясни доц. Жана Казанджиева от Клиниката по кожни и венерически болести към Александровска болница.

"Наричаме я още болест на цивилизацията, тъй като технологичният напредък и многото алергени в средата, в която живеем, са сред предпоставките за това състояние", посочи доц. Казанджиева.

Броят и на хората, които страдат от контактни дерматити, също нараства. Според лекарите това се дължи на широкото приложение на химията в козметичните продукти, както и на множеството консерванти и активни вещества в мазилата.

Бронхиалните астми у нас също отчитат бум. Един от основните фактори за това се смята, че е замърсяването на въздуха. Около 10% от българите страдат от бронхиална астма. Тревожно е, че този процент при децата достига 15%.

При малчуганите обаче имунизациите не са сред факторите за алергии при малките, убеден е алергологът от Александровска болница проф. Тодор Попов.

Наблюдават се и нови заболявания. Съвременното използване на козметики със съставки от различни краища на света увеличава броя на новите алергии, нехарактерни за дадения район, обяснява доц. Казанджиева. В страни като Нигерия и Латинска Америка пък сега се появяват за пръв път кожни алергии, познати в Европа.

През последните години хората, които имат такива здравословни проблеми, са станали два пъти повече.

Алергиите се превръщат в бич за човечеството в световен мащаб, предупреждават руски учени. "Ако родителите са болни, детето им може да е както носител на същите алергии, така и да е напълно здраво. Парадоксът обаче се заключава в това, че колкото повече напредва медицината, толкова повече се повишава заболеваемостта на хората", подчертава руският алерголог д-р Георгий Дринов пред канал Русия 2.

Водещи

Най-четени