Бургас ще се сдобие с първия си хоспис до месец 09.01 | 16:38

Той ще бъде разположен в Бургаската болница и ще има 25 легла.

От Ивелина Георгиева

Първият хоспис в Бургас и в областта ще отвори врати до месец в МБАЛ – Бургас, съобщи кметът на общината Димитър Николов.

Откриването на новия хоспис е в резултат от получените в приемната на кмета многобройни жалби от близки на хора с тежки заболявания, относно липсата на подходящо здравно заведение, в което те да бъдат настанени.

Хосписът ще разполага с 25 легла и ще бъде позициониран на 10-я етаж стария корпус на Бургаската болница.

В него ще работят лекари по вътрешни болести (терапевти), невролози, медицински сестри и санитари.

Отделението ще бъде за долекуване, рехабилитация и обгрижване на тежко болни пациенти, които ще получават грижи и медицинска помощ, каквито близките им не могат да оказват у дома.

Реконструкцията на помещенията е към своя край. Предстои монтиране на необходимата медицинска апаратура в тях.

В хосписа могат да остават и пациенти, които вече трябва да бъдат изписани след края на

лечението, но още не се чувстват достатъчно укрепнали да се обслужват сами вкъщи и за тях трябва да се грижат близките - например след прекаран инсулт или инфаркт.

Хосписът ще работи с Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) и в него ще могат да се настаняват пациенти по клинична пътека.

Настаняването ще става и след свикване на Лекарска контролна комисия и взето решение за долекуване на конкретния пациент.

Болничният престой по клинична пътека за някои заболявания е само седем дни, след което пациентът се изписва и роднините трябва да измислят вариант как да се грижат за него – сами или да наемат медицинска сестра, която да ходи у тях.

Разкриването на хосписа ще предостави възможност на тези хора срещу заплащане, за болния да се полагат необходимите медико-социални грижи.

Община Бургас предвижда в бюджета си за 2013 г. да задели средства за подпомагане на нуждаещите се социално слаби жители, за да могат и те да се възползват от тази услуга.

В новия хоспис ще бъдат приемани хора с онкологични заболявания, докато се изгради хосписа за онкоболни до ДКЦ II, който в момента е в процедура за избор на изпълнител и се очаква да отвори врати през 2014 г.

Освен хора с онкологични заболявания в хосписа ще бъдат приемани пациенти с множествена склероза, тежки хронични заболявания, съдови аномалии, гангрени на крайниците и всякакъв вид измръзвания.

В новото отделение на Бургаската болница ще бъдат добре дошли и пациенти, които нямат собствен дом, но се нуждаят от медицинско обслужване.

Основната задача на новата структура е да подобри достъпа до специализирана и качествена здравна грижа за пациентите, както и да се поддържа качеството на живот на болните.

Изграждането на новото отделение е финансирано от Община Бургас, а МБАЛ – Бургас предоставя базата и медицинската услуга.

Водещи

Най-четени