Бургаската болница с апел: Спешно дарете кръв! 14.10 | 13:46

Лечебното заведение се нуждае от кръводарители от всички кръвни групи

От Теодора Кокаланова

МБАЛ-Бургас се нуждае спешно от кръводарители от всички кръвни групи, съобщават от отделението по трансфузионна хематология. 

Само за последните четири денонощия от отделението, което е единствено в областта, са осигурили над 200 сака кръвни съставки за пациенти с травми от пътно-транспортни произшествия, изгаряния и др. Отделението работи всеки ден от 07:30 до 18:30 ч.

Кръводарителите трябва да са на възраст от 18 до 65 години, да носят личната си карта със себе си и да не са давали кръв в последните 60 календарни дни. За да бъдат попълнени количествата от кръвни продукти на първо  време ще помогнат от кръвните центрове в Стара Загора, Ямбол, Сливен и военния кръвен център в София.

От МБАЛ-Бургас са направили нужната координация и вече са изпратили специална линейка, която да транспортира саковете с кръвни продукти до морския град. За осигуряване на количествата за следващите дни се разчита на доброволните кръводарители.

По принцип семейства и приятели на пациентите възстановяват прелятата кръв, но в последните дни има рязък ръст на случаите, за които се изисква голямо количество кръвни съставки, предаде БТА. 

 

Водещи

Най-четени