Бургаските болници плашат Здравната каса с ЕК 27.02 | 14:28

Те искат връщането на старите правила за отпускане на средства

От Елена Кирилова

Осем бургаски болници се обявиха против методиката на Здравната каса и настояват за връщането на старите правила на работа за отпускане на средствата, съобщава БТА.

Те са написали писмо с възражения, което са изпратили до президента Росен Плевнелиев, министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, до областния управител Константин Гребенаров, до Районната здравната инспекция и до РЗОК.

Възражението е подписано от държавната МБАЛ "Бургас” АД, частните болници "Дева Мария", "Лайф хоспитал", "Маджуров", "Понтика", "Очна болница - Бургас", както и от общинските Белодробна болница и Онкодиспансера.

Според тях методиката на НЗОК е орязала 40% от прогнозните бюджети. От своя страна, от МБАЛ "Бургас” са категорични, че няма да връщат пациенти, нуждаещи се от помощ, но по този начин хората ще бъдат принудени да плащат здравните си осигуровки, престоя в болничното заведение, както и всички лекарства.

Поради недостига на пари самите болници няма да могат да купуват необходимите медикаменти и няма да има средства за изплащане на възнаграждения на персонала.

Като основен проблем лечебните заведения визират невъзможността им в момента да отговорят на медицинските стандарти, свързани с нивото на компетентност на всяко отделение. За да може да се получи акредитация, от болниците трябва да покажат, че има необходимата техника, разполагат с персонал, добра база и редица други условия, включително и брой преминали пациенти. 

Сдружението на бургаските болници твърди, че няма обяснение защо старата методика за финансиране е променена, при условие, че е работила. Освен това тя е гарантирала баланс между изпълнителите (болниците), потребителите (пациентите) и държавата. 

Ако исканията им не бъдат изпълнени, бургаските болници са готови да изпратят методиката на НЗОК до Европейската комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Целта е да се получи становище дали методиката отговаря на целите, които си е поставила.

На второ място болниците са готови да подкрепят исканията на Българския лекарски съюз и на останалите болници за оставката на директора на Здравната каса д-р Пламен Цеков

Третото настояване ще е за премахването на монопола на Здравната каса, защото в момента не се дава избор на пациентите къде да внасят здравните си осигуровки. 

Водещи

Най-четени