Бъдете оптимисти - полезно е за сърцето ни 13.01 | 14:30

То този извод стигат резултатите от американско изследване

От Кремена Бедерева

Оптимизмът допринася за доброто здраве на сърцето, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от ЮПИ. То обхванало 5100 участници на възраст между 45 и 84 години, които попълнили въпросници за психичното си здраве и оптимизма си.

Били взети под внимание също кръвното им налягане, индексът им за телесна маса, нивата на плазмената им глюкоза, на холестерола, физическата им активност, хранителният им режим и дали пушат или не - показатели, ползвани от Американската асоциация за сърдечни болести, за да се прецени състоянието на сърдечносъдовата система.

За всеки показател участниците получили 0, 1 или 2 пункта съответно за лошо, средно добро или отлично здраве. Сборът от пунктовете бил използван, за да се определи цялостното здравословно състояние на участниците.

"При индивидите, които са големи оптимисти, е два пъти по-вероятно сърдечносъдовата им система да е в отлично здраве, докато това не се отнася за участниците, които са песимистично настроени - заяви ръководителката на изследването Росалба Ернандес от университета на Илинойс в Шампейн.

Тази връзка остава значима дори когато се вземат предвид социо-демографски характеристики и данни за лошо психично здраве." При оптимистите е с 50 на сто и 76 на сто по-вероятно сърдечносъдовата им система да е съответно в средно добро и отлично здраве в сравнение с участниците, които са песимисти.

Песимистично настроените са с по-висок риск от инфаркт и инсулт. Резултатите от изследването са публикувани в Health Behavior and Policy Review.

Най-четени