Българин е открил как с животински парвовирус се атакува човешки тумор 30.09 | 13:56

Форум във Велико Търново ще събере медицински величия и техните открития

От Елица Елефтерова

Проучване как с животински парвовирус се атакува човешки тумор в мозъка ще представят българският микробиолог Захари Райков и Жан Ромелер, ръководител на департамент "Туморна вирусология" към Германския център за изследване на рака в Хайделберг.

Това ще стане по време на научен форум, посочи акад. Ангел Гълъбов, председател на организационния комитет на осмия Балкански конгрес по микробиология, цитиран от БТА.

Форумът ще бъде от 2 до 5 октомври във Велико Търново. Проучването е преминало етапа за изпитване на метода върху животни и сега 25 пациенти в клиниката в Хайделберг са подложени на тази процедура, посочи акад. Гълъбов.  

В конгреса ще участват над 200 учени, като гостите са от Италия, Франция, Германия, Швейцария, Русия и др. Очаква се руски учен да представи възможните поражения, които би могъл да нанесе летният грип върху мускулите, сърцето и др. органи.

Очаква се и представянето на друг български учен, който получава благородни метали чрез микробиологичен метод, допълни той.  

Учените ще обсъждат и постижения в областта на ветеринарната микробиология, на контрола на хранителните продукти, на вирусологията, на инфекциозната имунология и др.

Водещи

Най-четени