Българинът няма пари за лекарства 23.04 | 20:26

В различните области има сериозни различия в здравния статус и в достъпа до медицински услуги

От Елена Кирилова

23% от хората у нас не са имали финансовата възможност да си закупят лекарствата, които са им били предписани. Това заявиха днес от Българския лекарски съюз, позовавайки се на изследване от 2008 г., направено от Евростат. 

По данни на БЛС в България съществуват големи различия в здравния статус и в достъпа до медицински услуги.

В рамките на провелия се обществен дебат по здравеопазване от БЛС обясниха, че има съществени разлики в това отношение, ако бъдат сравнени хората с различни доходи. Разминавания се забелязват и при сравнение на географските региони у нас.

В част от областите в България детската смъртност може да бъде сравнена със средното равнище за Европейския съюз. Пример за това е Силистра с 3,5 на 1000 живородени деца, както и София с 4,2 на 1000 живородени деца.

Сливен, Ямбол и Шумен пък са градовете, в които има значително по-висок процент на детската смъртност. Средното за България ниво е 8,6 на хиляда. В Сливен например нивото е 20,5. Това в Ямбол е 19,9, докато в Шумен е 16,2 на 1000, предаде БТА.

Едва 10% от жените на възраст 50-69 години преминават у нас мамографски изследвания, сочат данни на БЛС. За сравнение В Унгария те са 37 на сто, а в Латвия - 23 на сто. В България само 18% от  жените между 20 и 69 години са преминали профилактичен тест за рак на маточната шийка.

В Източна Европа 35 на сто от жените са се подложили на този тест, докато в Западна Европа са около 50 на сто. Статистиката дава отговор и защо смъртността от рак на шийката на матката в България продължава да е висока.

Според проучване на домакинствата, направено през 2010 и 2011 г. от Световната банка и Евростат, повече домакинства у нас са ограничили допълнително разходите си за здраве. Причината за това е икономическата криза.

Данните показват, че 40% от домакинствата с ниски доходи са престанали да купуват лекарствата, които се налага да приемат редовно. Средно за всички домакинства този показател е 19%.  Около 10 на сто от болните изобщо не посещават профилактични прегледи и не търсят медицинска помощ. 5 на сто пък са прекратили здравното си осигуряване през този период.

Разходите за лекарства у нас през 2008 г. са били 35 на сто от разходите на здраве. За сравнение те са 25 на сто в ЕС. Едва 40% от тях са покрити от публични средства, докато останалите са частни и са платени от пациента.

23% от хората не са имали финансовата възможност да си закупят лекарствата, които са им били предписани.

Водещи

Най-четени