Българинът по-здрав след въвеждането на забраната за пушене 21.11 | 14:59

Инфарктите са намалели с 1000 за 2012 г.

От Христина Рафаилова

Забраната за пушене има положителен ефект върху здравето на българина. Това става ясно от статистиката на Дружеството на кардиолозите в България, според която след въвеждането на ограничението инфарктите у нас са намалели с 1000 през 2012 г. 

Според друго проучване забраната среща широка подкрепа сред населението. В нейна защита се обявяват 57% от гражданите, информира dariknews.bg. 

Въпреки това обществото оставало разделено относно рестрикциите спрямо пушачите. Дори сред любителите на тютюна има привърженици крутите мерки срещу дима да останат. 28% от пушачите подкрепят абсолютната забрана, а едва 9% искат либерализация на сегашния режим. 

Изследването показва, че хората, които не палят цигара, са повече от тези, които пушат. 35 на сто са любителите на дима, а 65 на сто са непушачи.  

Данните показват, че забраната все пак е навредила на заведенията. 13% от непушачите заявяват, че посещават по-често барове и кафенета, след като там вече няма дим. Любителите на тютюневите изделия, които се променили честотата, с която ходят на заведение, обаче са много повече. Те са 56 на сто.

Водещи

Най-четени