Българите пушат по-малко 26.10 | 12:41

Кампанията "Help за живот без тютюн" е насочена към младите хора

От Елена Коцева

Потреблението на тютюневи изделия у нас намалява според статистиката, водена от отдел „Опазване на общественото здраве“ в Министерство на здравеопазването.

Като цяло такава е и тенденцията в цяла Европа, където продължава кампанията на Европейската комисия за ограничаване на тютюнопушенето и информирането на вредата от него.

Заболяванията, свързани с тютюна, са основната причина за смърт в Европа. Над 650 хиляди души в ЕС умират годишно, в това число са и 19 хил. Души, които са починали вследствие на пасивно пушене, сочи статистиката.

Кампанията "Help за живот без тютюн" се провежда активно и у нас. Тя е насочена открито към младите хора и разчита на едни по-нетрадиционни начини, съобщава БНР.

Според експертите от Министерство на здравеопазването все пак най-мощното средство за спиране на цигарите остава цената. Тя влияе пряко и между хляба и цигарите, човек предпочита хляба.

Повече от 75% от хората се отказват благодарение на личната си настройка, желание, мотивация.

Проучване по поръчка на министерството показа, че делът на пушачите в страната намалява, а се увеличава делът на онези, които са готови да се съобразяват със забраните за тютюнопушене на обществени места.

Още по-силна подкрепа срещат мерките за ограничаване на пушенето в затворени работни помещения - над 68% заявяват, че ще спазват тези правила.

Около 77% от всички анкетирани разполагат с достатъчно информация по темата, сочат резултатите от проучването.
По-слабо информирани се чувстват хората, живеещи в отдалечени райони (около 74%), както и представителите на малцинствените групи (около 72%).

Водещи

Най-четени