България стана основател на обединение на съдебни лекари 08.03 | 18:23

Съдебните лекари от над 20 страни в света се обединиха

От Кремена Бедерева

Съдебни лекари, представители на над 20 страни от Източна Европа, Балканите и голяма част от Азия, съобщиха за създаването на Евроазиатска академия на съдебномедицинските науки (EAFMS).

Академията ще бъде стратегически помощник, обединител и координатор за развитието и подобряване на професионалното ниво, съдебните практики и съдебните науки в евразийския регион.

"Оценяваме ролята на турското правителство, Министерство на правосъдието и Националния съвет по съдебна медицина, които са основни наши поддръжници и домакини. Академията ще бъде исторически важна за голяма част от света и ще подобри нивото на съдебномедицинските науки, лаборатории, практики и изследвания”, каза избраният за президент на EAFMS проф. д-р Mете Гюлмeн.

България беше представена от доц. д-р Мария Грозева, съдебен лекар и преподавател по съдебна медицина в СУ "Климент Охридски”. Тя е поканена лично от доц. д-р Халук Инче, председател на борда на директорите на EAFMS.

Доц. Мария Грозева е избрана за директор на Академията в България и председател на финансовата комисия. Вторият наш представител е д-р Росен Хаджиев, главен асистент към Медицински факултет на СУ "Климент Охридски”, който стана член на комисията за обучение към Академията.

Към представителите на Албания, Азербайджан, България, Индия, Русия, Украйна, Монголия, Косово, Босна и Херцеговина, Румъния, Хърватска, Сърбия, Катар, Казахстан, Киргизия, Узбекистан, Република Ингушетия (Русия), Турция, Латвия, се присъедини и д-р Мохамед Ранавая, президент на Тихоокеанската академия по съдебна медицина, сектор "Медицинска оценка за вреди и злополуки”, Хънтингтън, щата Западна Вирджиния (САЩ), който също подкрепя идеите и целите на основаваната преди дни Академия.

Водещи

Най-четени