Българският лекар - недоволен от реформите и иска да замине в чужбина 15.03 | 11:30

А повечето биха сменили работното си място, показват проучване за удовлетвореността на лекарите от работата им на международния интернет проект

От Кремена Бедерева

Близо 90% от лекарите в страната изпитват силна неудовлетвореност от реформите в сектора. А повечето лекари биха сменили работното си място. Това показват предварителните резултати от проучване за удовлетвореността на лекарите от работата им на международния интернет проект www.healthgrouper.com.

Изследването е направено между практикуващи лекари в България в различни държавни и частни лечебни заведения. В проучването са участвали общо 255 лекари, от 55 населени места в България, представители на 54 различни медицински специалности.

Над 87,2% от анкетираните лекари са отговорили, че са недоволни доволни от реформите в здравния сектор.

Почти половината или 47% от всички анкетирани лекари отговарят, че биха променили работното си място. От тях 78,6% обмислят да заминат в чужбина, а значително по-малък процент - 16,5%, искат да се прехвърлят от държавния в частния здравен сектор.

Около 5% от анкетираните лекари дори обмислят възможността да променят професията си.

Характерният профил на лекар, желаещ да замине в чужбина е мъж или жена на възраст между 36-45 г., със завършена специализация, трудов стаж от 10-15 години, практикуващ в държавна болница, недоволен от ниската заплата, липсата на ясно определени работни правила и без авторитет в обществото, показва още проучването.

В по-голям брой от коментарите, лекарите посочват, че биха останали в България, ако се определят ясно правилата на работа и политиката на Министерството на здравеопазване.

Ниските заплати и начина на финансиране от страна на НЗОК, многото и сложни административни процедури, неясните и частични реформи, липса на визия за развитие на здравната система, отношението на обществото и медиите към лекарите, както и корупцията в здравеопазването са основното, от което лекарите се оплакват.

*Healthgrouper е международен интернет проект за обмяна на информации в областта на здравеопазването. Проектът е създаден, с цел да се даде възможност на всички лекари, стоматолози и здравни институции да направят свой безплатен профил и да представят услугите, които предлагат в една интегрирана онлайн система, достъпна на девет езика.

Водещи