Бъркат по-дълбоко в джоба ни, за да попълнят хроничната "дупка" в бюджета НЗОК 05.11 | 07:01

От Българския лекарски съюз предлагат осигуровката за здраве да скача с 1% годишно

От Христина Рафаилова

Бъркат по-дълбоко в джоба на българина, за да попълнят хроничната "дупка" в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От Българския лекарски съюз (БЛС) предлагат да се увеличи вноската с 12 на сто. Идеята ще бъде лансирана на новия ресорен министър, информира в. "Монитор".

Съсловната организация предлага здравните осигуровки да се увеличават с 1 процент на година, като повишението да стане факт през 2015 г. Така според шефа на БЛС Цветан Райчинов още от следващата година в здравния фонд ще постъпват повече средства. 

Той припомни, че в началото на реформата в сектора размерът на вноската е трябвало да бъде 12%. Заради популизъм и недалновидност тя била намалена на 8%, като се дели поравно между служителя и работодателя. 

Към момента само за пенсионерите държавната хазна брои на касата пълната сума от 8 процента. За останалите групи обаче тя е 4 на сто, като за нея не се правят отчисления от заплатите на самите лица.

Независимо че за пенсионерите се начисляват 8 на сто здравна вноска, но на статистически принцип, не е ясно дали се взема предвид реалният размер на пенсиите, посочи Райчинов.

Водещи

Най-четени