Бюрокрация бави лечението на хората с ревматоидни болести 02.11 | 14:59

Пациентски организации молят премиера касата да опрости процедурата

От iNews.bg

Представители на пациентски организации поискаха от правителството ускорен достъп до съвременната биологична терапия за страдащите от ревматоидни заболявания, както и по-голям брой изследвания, които да се поемат от НЗОК. В писмото до премиера Бойко Борисов болните искат среща с представители на НЗОК, предаде БНР.

Албена Янева от Българското сдружение на болните от болест на Бехтерев посочи, че за годината, откакто Касата плаща най-модерното лечение, изискванията за достъп до него нарастват.

"Вече няколко пъти протестираме. Това е амбулаторната процедура по отпускане на биологичните лекарства за сега започващите това лечение. Процедурата е усложнена, съпроводена е с изискване за диспансеризация, а същевременно това забавя лечението на болните с около година, което за тези тежки заболявания е страшно", заяви Янева.

От пациентските организации настояват да отпадне изискването за диспансеризация на болните, а амбулаторната процедура да излезе от болничното лечение и да влезе в извънболничната помощ, обясни Роза Чеглайска от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит.

"Амбулаторната процедура е остойностена на 22 лв., проследява лечението на всеки болен, който е на тези скъпо струващи, биологични препарати. Тя не бива да бъде включвана в болничното лечение, защото е извънболнична помощ, навсякъде има ДКЦ-та, навсякъде има извънболнична помощ", аргументира се тя.

В България има около 100 000 пациенти, страдащи от ревматични заболявания, сред които много млади хора и такива в активна възраст, които са неработоспособни.

Водещи

Най-четени