Бяла или кафява захар е по-желателно да консумираме? 25.08 | 09:15
Разпространено схващане е, че кафявата захар се възприема като по-здравословна в сравнение с бялата поради съдържанието на меласа. Това обаче не я прави нито полезна, нито по-малко калорична
![Бяла или кафява захар е по-желателно да консумираме?](http://inews.bg/pictures/955870-1_1004.jpg)
Като цяло е най-добре да избягвате захарта винаги когато можете. Разбира се, напълно е невъзможно, пък и не е съвсем полезно, дори може да предизвика обратния ефект.
Важно е да сте запознати със състава и действието на захарта върху организма, за да прецените кога е възможно да я намалите.
Бялата захар се произвежда чрез рафиниране на захарна тръстика или захарно цвекло, за да се отстранят примесите и влагата, в резултат на което се получават гранулирани кристали, съставени основно от захароза.
Кафявата захар се произвежда чрез добавяне на меласа (тъмен, лепкав сироп) към рафинираната бяла захар, което ѝ придава по-богат вкус и леко влажна текстура.
Бялата захар има неутрален, сладък вкус, докато кафявата захар има леко карамелен вкус, дължащ се на наличието на меласа. Колкото по-тъмна е кафявата захар, толкова по-силно изразен е вкусът на меласата.
Бялата захар е чисто бяла на цвят и се състои от малки гранули. Кафявата захар има цвят от светло до тъмнокафяво в зависимост от количеството меласа, добавено по време на производството.
Бялата захар обикновено е суха и свободно течаща, докато кафявата захар съдържа известна влага, която може да доведе до слепването й на бучки, ако не се съхранява правилно.
Бялата захар обикновено се използва в рецепти, в които се изисква сладост без допълнителен аромат или цвят. Кафявата захар често се използва в рецепти, които изискват по-богат вкус и влажна текстура - като бисквити, торти и някои сосове като барбекю или карамел.
Разпространено схващане е, че кафявата захар се възприема като по-здравословна в сравнение с бялата поради съдържанието на меласа. Това обаче не я прави нито полезна, нито по-малко калорична. Вярно е, че кафявата захар съдържа малко повече полезни вещества, но далеч не достатъчно, за да се обяви официално за по-полезна или по-малко вредна от бялата. Добавената меласа в нея може да допринесе за малко по-нисък гликемичен индекс, което означава, че тя вероятно въздейства по-бавно върху нивата на кръвната захар в сравнение с бялата захар. Тази разлика обаче е толкова незначителна, че може да бъде дори несъществена или недоловима за повечето хора.
Затова, когато става дума за захарта, единственото сигурно е да ограничите приема й от всякакъв източник и да се стараете да консумирате разнообразни храни с висока хранителна стойност.
Източник: obekti.bg
Водещи
-
СЗО призова Европа да сложи "страшни" етикети на бутилките с алкохол
Статистиката сочи, че Европа остава континентът с най-висока консумация на алкохол в световен...
14.02 | 17:20
-
5% отстъпка за ранно плащане на данъци: Как да се възползвате
Общо 1,149 млн. са притежателите на жилища и/или автомобили в София, които са данъчно...
14.02 | 17:00
-
Финансист предупреди за нов скок на цените
Това мнение изрази финансиста Борис Петров. Пред БНР той коментира вчерашния бойкот на...
14.02 | 16:45
-
Радев: Бих желал да видя българските политици, особено нашите народни представители да полагат системни усилия
Държавният глава подчерта, че предстоят важни разговори за мира в Европа и бъдещето на...
14.02 | 16:30
Най-четени
-
Поради авария временно е преустановено топлоподаването на територията на ж.к. "Студентски град“
Очаквано възстановяване на 15 февруари 2025 г., 21:30 часа.
14.02 | 11:30
-
Политически реакции след новината за обвинителния акт срещу Кирил Петков
Никой не е над закона. Това можем да кажем за новината, която дойде за обвинението на г-н...
14.02 | 14:15
-
Румен Радев: Честит празник на българските лозари и винари!
Държавният глава пожела на всички работещи в сектора празникът да им донесе благословия от...
14.02 | 09:31
-
Леко затопляне, на места - слънце
Максималните температури ще са между 4° и 9°, в Дунавската равнина и Тракия райони – до 10-13°
14.02 | 08:00