Бяла или кафява захар е по-желателно да консумираме? 25.08 | 09:15
Разпространено схващане е, че кафявата захар се възприема като по-здравословна в сравнение с бялата поради съдържанието на меласа. Това обаче не я прави нито полезна, нито по-малко калорична
Като цяло е най-добре да избягвате захарта винаги когато можете. Разбира се, напълно е невъзможно, пък и не е съвсем полезно, дори може да предизвика обратния ефект.
Важно е да сте запознати със състава и действието на захарта върху организма, за да прецените кога е възможно да я намалите.
Бялата захар се произвежда чрез рафиниране на захарна тръстика или захарно цвекло, за да се отстранят примесите и влагата, в резултат на което се получават гранулирани кристали, съставени основно от захароза.
Кафявата захар се произвежда чрез добавяне на меласа (тъмен, лепкав сироп) към рафинираната бяла захар, което ѝ придава по-богат вкус и леко влажна текстура.
Бялата захар има неутрален, сладък вкус, докато кафявата захар има леко карамелен вкус, дължащ се на наличието на меласа. Колкото по-тъмна е кафявата захар, толкова по-силно изразен е вкусът на меласата.
Бялата захар е чисто бяла на цвят и се състои от малки гранули. Кафявата захар има цвят от светло до тъмнокафяво в зависимост от количеството меласа, добавено по време на производството.
Бялата захар обикновено е суха и свободно течаща, докато кафявата захар съдържа известна влага, която може да доведе до слепването й на бучки, ако не се съхранява правилно.
Бялата захар обикновено се използва в рецепти, в които се изисква сладост без допълнителен аромат или цвят. Кафявата захар често се използва в рецепти, които изискват по-богат вкус и влажна текстура - като бисквити, торти и някои сосове като барбекю или карамел.
Разпространено схващане е, че кафявата захар се възприема като по-здравословна в сравнение с бялата поради съдържанието на меласа. Това обаче не я прави нито полезна, нито по-малко калорична. Вярно е, че кафявата захар съдържа малко повече полезни вещества, но далеч не достатъчно, за да се обяви официално за по-полезна или по-малко вредна от бялата. Добавената меласа в нея може да допринесе за малко по-нисък гликемичен индекс, което означава, че тя вероятно въздейства по-бавно върху нивата на кръвната захар в сравнение с бялата захар. Тази разлика обаче е толкова незначителна, че може да бъде дори несъществена или недоловима за повечето хора.
Затова, когато става дума за захарта, единственото сигурно е да ограничите приема й от всякакъв източник и да се стараете да консумирате разнообразни храни с висока хранителна стойност.
Източник: obekti.bg
Водещи
-
Печатницата на БНБ продължава работа и след въвеждането на еврото
Машините за банкноти са универсални и не се нарязват, сменят се само печатните форми
26.12 | 16:30
-
Успяват ли доходите да догонят скока на цените в магазина?
Янев подчерта, че разходите са се повишили навсякъде – производство, преработка, дистрибуция....
26.12 | 15:30
-
Временно е затворен Проходът на Републиката заради катастрофирал камион
Причината е катастрофирал камион, уточняват от агенцията. Превозните средства изчакват на...
26.12 | 15:15
Най-четени
-
Сняг и заледени пътища затрудниха движението в страната 3
Засегнати бяха отделни населени места в областите Видин, Монтана и Враца.
26.12 | 10:15
-
Проф. Рачев: Очакват ни ледени дни в цялата страна
И посочи студен фронт на картата, който според него може да предизвика леки превалявания на...
26.12 | 13:00
-
Превалутирането блокира плащането на битови сметки за седмица
Блокаж на банковите плащания
26.12 | 09:59
-
В петък облачността временно ще се разкъсва и намалява
Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 1°, а на 2000 метра – около...
26.12 | 09:15