В 39 общини гражданите нямат достъп до лекарства 18.04 | 11:21

Няма и аптека, сключила договор със Здравната каса, алармираха от Българския фармацевтичен съюз

От Кремена Бедерева

В 39 общини гражданите нямат достъп до лекарства, изплащани с публични средства, което означава, че там няма нито една аптека, сключила договор със Здравната каса, каза Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз по време на кръгла маса "Качество и сигурност - в интерес на пациента".

Форумът е по повод днешния Европейски ден за правата на пациента и е организиран от Българската асоциация за закрила на пациентите. На срещата присъстват лекари, директори на болници, национални консултанти, представители на пациентски организации, информира БТА.

Половината от аптеките в страната са сключили договори с Националната здравноосигурителна каса за отпускане на животоподдържащи лекарства на хора с редки болести, алармира Ненчев.

Той уточни, че 30 на сто от аптеките в страната имат договори със Здравната каса за отпускане на лекарства за лечение на животозастрашаващи заболявания.

Анализ, извършен от съсловната организация показва, че от близо 4000 аптеки в България, половината не са сключили договор със Здравната каса, което сочи липса на стимул за такъв, каза още Ненчев.

Водещи

Най-четени