В АГ-болница "Света София" лекуват тумор на гърдата с нов метод 17.06 | 14:17

Лечението ще се извършва само един месец, тъй като то се прилага чрез ултразвук

От Кремена Бедерева

Нов метод за лечение на доброкачествен тумор на гърдата - фиброаденом, ще се прилага в столичната АГ-болница "Света София". Това каза директорът на лечебното заведение д-р Иван Костов.

Лечението ще се извършва само един месец, тъй като то се прилага чрез ултразвук, но апаратурата все още не е закупена от болницата, обясни той.

Предстоят преговори за купуването на апарата, чиято стойност е 200 хиляди евро, уточни лекарят. Ултразвукът ще се прилага без хирургична намеса, като унищожаването на тумора се извършва в рамките на няколко секунди. При процедурата апаратът излъчва топлина до 85 градуса, което некротира образуванието.

Терапията намалява големината на тумора, но не на 100 процента, обясни д-р Младен Младенов от Клиника по хирургия на млечната жлеза и уточни, че се "стопява" само "лошата" тъкан. Здравата тъкан не се засяга, а след няколко седмици се наблюдава още по-значително смаляване на тумора, добави той.

В България е извършена 2-годишна проследяемост на подобни тумори и е доказано, че те не нарастват, твърдят лекарите. Пациентките, подложили се на тази терапия, трябва да платят само консуматив, който се използва по време на процедурата, посочи д-р Костов.

Цената му е 400 евро. В момента подобно лечение се прилага в Германия и Швейцария, посочиха от фирмата производител на апарата.

Водещи

Най-четени