В Бургас спасиха три недоносени бебета 01.03 | 10:39

И трите са родени в седмия месец с тегло между 760 грама и 830 грама

От Филипа Тодева

Лекари от Отделението по неонатология на Бургаската болница успяха да спасят три недоносени бебета с екстремно ниско тегло. И трите са родени през януари, в седмия месец от бременността (28 гестационна седмица), с тегло между 760 грама и 830 грама.

Най-критично е състоянието на Мария, която е първото живородено дете на 36-годишна майка с три неуспешни бременности. Д-р Слава Коларова, началник на Отделението по неонатология в МБАЛ-Бургас, припомни, че за недоносени бебета се смятат тежащите под 2, 500 кг., а от тях с екстремно ниско тегло са недостигналите 1 000 грама.

"Отглеждането и на трите деца е голям успех, защото при подобни случаи всички органи и системи на бебето са недоразвити. В отделението създаваме среда, максимално наподобяваща условията в майчината утроба. В кувьозите се поддържа определена температура и влажност, каквато и в утробата. Бебета, които не могат да дишат сами, се поставят на изкуствена вентилация, едновременно с това се провежда и терапия с медикаменти", обяснява д-р Коларова.

Едно от бебета е било на изкуствено дишане в продължение на 20 дни, но за радост, вече диша само. Друго, на име Мартин, е минало критичния минимум от 1000 грама и е преведено в специализирано заведение, докато достигне нужното тегло, съобщават от болницата.

За изминалата година (2012) в Бургаската болница са родени общо 1885 бебета, а от тях недоносените са 247, като повечето са над критичния минимум. За най-тежките случаи в болницата освен време, усилия и денонощни грижи се отделят и финансови средства. Един ден от лечението на малките пациенти, тежащи в буквалния смисъл грамове, струва 150 лева.

Водещи

Най-четени