В Бургас ще лекуват с нов лазер простата и камъни в бъбреците 28.05 | 17:10

Това е първият такъв в Източна Европа

От Кремена Бедерева

С нова апаратура се сдоби Урологичното отделение на МБАЛ  "Дева Мария” – Бургас. Тя е последно поколение медицинска апаратура, която включва гъвкави (флексибилни) инструменти за диагностика и лечение при заболявания на простата, пикочен мехур, пикочопровод (уретер) и бъбрек, съобщават от болницата.

Закупеният последен модел лазерен апарат Мега пулс 30+ е най-новият модел на немски гигант в производството на медицинска апаратура. Това е първият такъв в Източна Европа.

Предимството на този апарат е, че позволява оперативно лечение -  лазерна резекция и аблация на образувания на пикочния мехур и простатната жлеза, а чрез използването на специална програма се разбиват камъни в уретралния тракт – пикочен мехур, уретер и бъбреци.

Бъбречнокаменната болест е често срещано заболяване, както при мъжете, така и при жените, което обикновено протича тежко, със силни болки и усложнения. Лечението досега е било медикаментозно, екстракорпорално (извънтелесно) разбиване на камъни, по ендоскопски път (ултразвуково) и оперативно.

С новата апаратура лечението приема качествено нови измерения, тъй като флексибилната техника позволява достъп и директен контакт с камъните на всяко ниво на уринарния тракт. По отношение лечението на туморите на пикочната система – пикочен мехур, уретер и бъбречно легенче, особено тези, които са диагностицирани в ранен стадий, лазерното лечение е радикално.

Едно от големите предимства на апаратурата е възможността за лазерна аблация и лазерна резекция на доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза. И двата типа на въздействие с лазерния апарат осигуряват щадящо и почти напълно безкръвно лечение, с възстановителен период 1-2 дни, след което пациентът е практически здрав.

Самата процедура е миниинвазивна, при която чрез естествените отвори на организма се въвеждат гъвкави инструменти, чрез които се достига до камъка, където той се унищожава. Лечението с тази апаратура е атравматично, с минимално кървене при аблация и резекция на тъкани, което го прави безкръвен метод.

Обикновено болничният престой не надвишава 24 часа, като трудоспособността на пациента е практически възстановена. При алтернативното конвенционално лечение болничният престой е между 5 и 8 дни, а възстановяването продължава месеци.

Д-р Дичко Калоянов, началник Урологично отделение в МБАЛ "Дева Мария”- Бургас. Един от пионерите въвел в България трансуретралната и лазерна хирургия при  урологични заболявания.

Водещи

Най-четени