В „Майчин дом“ спасиха родилка с тежък хроничен дефицит на кръвни клетки 14.06 | 13:15

Заболяването е диагностицирано през 2012 г. и е било причина за един спонтанен аборт и няколко поредни абразии поради кървене и влошаване на състоянието на бременната.

От iNews.bg

30-годишна жена от Угърчин в изключително тежко състояние  беше транспортирана по спешност от Университетската болница в Плевен в СБАЛАГ "Майчин дом". Жената е с хронично заболяване  панцитопения , свързано с намалено производство на всички кръвни клетки – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, съответно и с невъзможност за кръвосъсирване, съобщиха от болницата.

Заболяването е диагностицирано през 2012 г. и е било причина за един спонтанен аборт и няколко поредни абразии поради кървене и влошаване на състоянието на бременната.

В момента на постъпване в "Майчин дом" пациентката е с  контракции  и с начално разкритие.

"Веднага направихме консултация с хематолог.  Тромбоцитите  й бяха с критично ниво 40 и с препоръчително поне 80. При нея кръвните клетки са с много кратък живот, дори след вливането на кръвните продукти, в рамките на 10-12 ч. организмът отново ги унищожава. А ние не можем да вливаме непрекъснато. Все пак успяхме да вдигнем тромбоцитите до някакво ниво и да ги задържим. И тъй като раждането беше вече в ход и поради седалищно предлежание (положение, при което бебето е позиционирано с главата нагоре към матката и с краката насочени към родилния канал), трябваше да бъдем максимално бързи в изваждането на бебето", разказа д-р Любомир Джеров, извършил родоразрешаването.

Той обясни, че гестационният период - 34 г.с. и завършената кортикостероидна профиолактика за белите дробове на бебето, са благоприятствали родоразрешаването.

Бебето е с тегло 2 кг и за него се грижат неонатолозите  в Клиниката по неонатология в "Майчин дом". Майката е в Послеродово отделение и се чувства добре. 

Водещи

Най-четени