В Молдова пият най-много 18.02 | 11:07

Руснаците са на второ място според ново изследване

От Ивета Бебова

Жителите на малката бивша социалистическа република Молдова са най-големите консуматори на алкохол в света. Те изпиват по 18 литра годишно, сочи проучване, направено от Световната здравна организация, публикувано във вестник Independent.

Молдовците пият три пъти повече, отколкото в другите страни.

Много от консумирания алкохол е контрабанден, твърди изследването, проведено в 100 страни от 2004 година насам.

Алкохолът причинява смъртта на два и половина милиона души всяка година. Сред тях 320 000 млади хора, на възраст между 15 и 29 години. Пиенето причинява смъртта на повече хора, отколкото сериозни заболявания като СПИН и туберкулоза.

Световната здравна организация настоява правителствата да вземат сериозни мерки за борба с алкохолизма и пиянските запои.

Молдова, която се намира между Румъния и Украйна, е една от най-бедните страни в Европа, пише изданието. Населението й се състои от етнически молдовци, които говорят много близък до румънски език и етнически руснаци.

Жителите на другите страни от бившия Съветски съюз не отстъпват на молдовците, когато става дума за пиене. Докато в световен мащаб само 6,2% от смъртността при мъжете и 1.1% при жените е свързана с пиене, то при руснаците процентът е стряскащ. Там 20% от смъртните случаи при мъже са свързани с алкохол, той е и причината за кратката продължителност на живота. Алкохолът е причината за 6% от смъртните случаи при руските.

В страни като Русия и Украйна пиенето на водка е традиция, но в последните 20 години и бирата става част от коктейла. Едва наскоро тя е класифицирана като алкохол в Русия.

Русия има дълга история в борбата с алкохолизма и опитите да се справи с проблема. Михаил Горбачов се опита дори да ограничи продажбата на водка. Той предлага тя да се продава само за няколко часа през деня, а през другото време да е невъзможно да си я набавиш. Но това го прави изключително непопулярен сред руснаците.

Едва в последните няколко години много райони в Русия, включително Москва, забраниха продажбата на алкохол през нощта. Представители на местната власт в Уляновск дори предложиха да се забрани продажбата на алкохол през целия уикенд.

Тази седмица председателят на Върховния съд в Русия каза, че от 12 000 убийства през 2010 75% са извършени под влиянието на алкохол.

Британците не изостават в класацията на най-големите пиячи. Те изпиват 13,4 литра годишно. В Англия се пие предимно бира, в Русия най-вече спиртни напитки, а в Молдова, която е голям производител на вино - вино, спиртни напитки и бира.

Страните, в които са пие най-много, според количеството консумирани литри на глава от населението:

1 - Молдова - 18.22

2 – Чехия - 16.45

3 – Унгария - 16.27

4 – Русия - 15.76

5 – Украйна - 15.6

6 – Естония - 15.57

7 – Андора - 15.48

8 – Румъния - 15.3

9 – Словения - 15.19

10 – Беларус - 15.13

11 – Великобритания - 13.37

Водещи

Най-четени