В малки дози аспиринът предпазва от рак 22.10 | 11:12

Не трябва обаче ежедневно да се приема аспирин без лекарска препоръка

От Нели Минчева

Малки дози аспирин могат да намалят с една четвърт заболяванията от рак на дебелото черво и с една трета смъртните случаи от тази болест, сочат резултатите от ново изследване, цитирани от AP.

Експерти обаче припомниха, че страничните ефекти вследствие на приемането аспирин като кръвоизливи и стомашни проблеми, са много тревожни за хората, за които рискът от рак на дебелото черво не е голям. Затова тези хора едва ли биха приели аспирин единствено заради риска от заболяването.

Предишни изследвания показаха, че ежедневната доза от 500 милиграма аспирин може да предотврати колоректален рак. Вредният ефект от подобна доза обаче може да е по-голям от ползата.

Европейски учени анализирали резултатите от четири 20-годишни изследвания, обхванали над 14 000 души. Целта на тези изследвания първоначално била да се проучи ефектът от приемането на аспирин като превенция на инсулт. Учените установили, че хората, приемали малки дози аспирин за бебета или традиционни таблетки аспирин, намаляват риска от рак на дебелото черво с 24 на сто и риска от смърт вследствие на болестта с 35 на сто в сравнение с онези, които приели плацебо.

Изглежда, че няма полза от приемане на по-големи от малките дози аспирин за бебета. В изследванията са използвани 75-милиграмови дози аспирин за бебета и 300-милиграмови таблетки аспирин.

Заключенията, че дори малки дози аспирин могат да намалят заболяванията от колоректален рак, показват, че лекарството си проправя път, за да бъде използвано като превенция срещу болестта. Хората обаче не трябва ежедневно да приемат аспирин без лекарска препоръка. Ако дълго време се приемат големи дози от лекарството, то може да предизвика увреждания на стомаха и червата.

Водещи

Най-четени