В следващата година и половина предстои най-силната магнитна буря 23.06 | 07:22

Според британски учени, бурята ще блокира електропреносните и компютърните системи

От Кремена Бедерева

В следващата година и половина Земята ще бъде засегната от най-силната за последните 150 г. магнитна буря, предизвикана от мащабни изригвания на Слънцето. За това предупреждават група британски учени, цитирани от БиБиСи.

Според прогнозата, бурята ще блокира електропреносните и компютърните системи. Британското правителство вече подготвя специален закон за извънредните ситуация, който предвижда в извънредни ситуации да се изключва електричеството в цялата страна, за да бъдат намалени щетите при голяма магнитна буря.

Според учените, Слънцето вече е навлязло в цикъл на повишена активност, която ще достигне пика си през 2012 година. По техни изчисления предстоящата буря ще бъде минимум 5 пъти по-силна от тази, която причини през 1989 г. изключването на електросистеми в Канада и в резултат 6 милиона души останаха без електричество.

Освен върху телекомуникациите, различните системи за навигация и електрическите системи, магнитните бури влияят и върху здравето и самочувствието на хората. Те са най-опасни за страдащите от сърдечносъдови заболявания, пише още здравния портал hospital. Приблизително 70% от инфарктите, хипертоничните кризи и инсултите се случват по време на слънчеви бури.

Такива магнитни смущения често са съпроводени с главоболие, мигрени, учестено сърцебиене, безсъница, лошо самочувствие, понижен жизнен тонус, промени в кръвното налягане, обясняват още лекарите.

На негативното въздействие от магнитните бури са подложени между 50 и 75% от населението на Земята. При тях се повишава нивото на стресови реакции по време на тези влияния. Но също така 50% от населението на планетата е способно да се адаптира и да намалява тази реакция до нула.

Тази теория има и противници, които смятат, че гравитационните смущения, свързани с изменението на разположението на Земята, Луната и планетите от Слънчевата система са значително по-малки, отколкото при ежедневни ситуации (например, трусове или внезапно спиране на градския транспорт).

Водещи

Най-четени