ВМА все пак остава отворена за цивилни 10.10 | 18:12

Няма опасност бежанците да спят на палатки, каза военният министър

От Христина Рафаилова

Военномедицинска академия може да продължи да обслужва цивилни пациенти. Направени са постъпки да се покрият разходите на лечебното заведение за приемане на спешните случай. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Ангел Найденов. Средствата трябва да бъдат отпуснати от здравното ведомство. 

Преди ден стана ясно, че една от най-добрите болници може да спре да лекува редови пациенти. Мярката може да бъде предприета като част от плана за оздравяване на академията. 

Според Найденов определи подобно решение като крайно и отказа да го коментира. 

Военният министър добави, че ВМА е предприела необходимите действия за намаляване на размера на задълженията й. Според него някои от тях "не предизвиквали адмирации". За пример Ангелов даде въвеждането на такса за избор на екип от 900 лева, както и заплащането на някои други услуги. 

Пред депутатите от ресорната комисия той призна, че има проблем с подготовката на новопостъпилите военни пилоти. Причината за това е липсата на технически средства. 

Министърът очаква да бъде завършена независима експертиза за техническата годност на барокамерата и финансови разчети за това колко ще струва изпращането и подготовката както на новопостъпващи пилоти, така и опресняването на знанията на старите авиатори.  

Найденов отрече да има опасност бежанците да бъдат настаняване в палаткови лагери, особен при задаващия се зимен сезон.

Водещи

Най-четени