ВМА и "Пирогов" с огромни задължения към доставчик 05.11 | 16:44

Фирмата намалява количествата медицински продукти, плаши, че ще ги спре изцяло

От Христина Рафаилова

Болници остават без доставки на медицински изделия и с блокирани банкови сметки заради неизплатени задължения. Сред закъсалите здравни заведения са "Пирогов", Военномедицинска академия, както и тези в Сливен и Бургас. 

Фармацевтичната фирма "Фаркол" обяви, че ще ограничи осигуряването на лекарства и консумативи към тези болници. Спрямо някои от тях ще бъдат предприети по-драстични действия, като изцяло спиране на доставките и замразяване на сметките им. 

Най-голямо просрочие има лечебното заведение в Бургас, което възлиза на над 1,3 млн. лв. "Пирогов" дължи над 1,2 млн. лв. МБАЛ "Хаджи Димитър" – Сливен, има да дава над 530 хил. лв. Военномедицинска академия е задлъжняла с 440 хил. лв., и др. 

"Разбираме, че болниците са в изключително тежко финансово положение заради липса на средства в здравната каса. Затова и досега правихме компромиси. Но не можем повече да субсидираме лечебните заведения", коментира председателят на Съвета на директорите на "Фаркол" АД Георги Базотев, цитиран от агенция "Фокус".

Заради дефицита в бюджета на здравната каса болниците ще получават 80% от финансирането за извършваните от тях дейности. От бранша предупредиха, че лечебните заведения ще изпитат трудности в разплащането с доставчиците си. 

Преди ден шефът на фонда Румяна Тодорова заяви категорично, че средствата за болниците ще бъдат 80 на сто, тъй като НЗОК разполага едва с 200 млн. лева. 

Водещи

Най-четени