Ваксина бори множествена склероза 06.12 | 15:42

Резултатите са обещаващи, но са нужни други проучвания

От Кремена Бедерева

Ваксина срещу туберкулозата може да предотврати множествена склероза, сочат резултатите от изследване, цитирани от BBC.

Изследването на учени от университета Сапиенца в Рим породи надежди, че множествената склероза може да бъде победена, след като се появят първите й симптоми. Нужни са обаче повече проучвания, преди БЦЖ ваксината да бъде изпробвана върху пациенти, засегнати от множествена склероза. Италианските учени инжектирали БЦЖ ваксина у 33-ма души с ранни признаци на множествена склероза, докато останалите 40 участници приели плацебо, допълва БТА.

5 години по-късно се оказало, че 58 на сто от ваксираните и едва 30 на сто от приелите плацебо не са развили множествена склероза. Резултатите са обещаващи, но са нужни други проучвания, за да научим повече неща за безвредността на ваксината и дългосрочния й ефект, заяви ръководителят на изследването д-р Джовани Ристори.

Наистина е окуражаващо да се видят положителните резултати от това малко изследване, но са нужни по-широкомащабни и по-продължителни проучвания, за да се разбере дали БЦЖ ваксините намаляват риска от развитие на множествена склероза, поясни д-р Сюзън Колхас от Британското дружество за борба с множествената склероза.

Получените резултати подкрепят теорията, че излагането на инфекции в ранен етап от живота може да ограничи риска от болести като множествената склероза, стимулирайки имунната система. БЦЖ ваксините могат да се окажат безвредна и евтина терапия срещу множествена склероза, отбеляза д-р Денис Бурдет от Орегонския университет за здравеопазване и наука в Портланд.

Водещи

Най-четени