Ваксина дава надежда за болни от мозъчен тумор 24.10 | 14:03

Разработено е в Белгия и е приложена на 7 българи

От Кремена Бедерева

В Белгия е разработена и се прилага терапевтична ваксина, чрез която се удължава преживяемостта на пациенти с рецидивирал мозъчен тумор.

Това каза неврохирургът от  болница "Св. Иван Рилски" д-р Еманиул Найденов. Ваксината беше представена пред журналисти и специалисти в лечебното заведение.

Тя все още е във фаза на клинично проучване и е приложена на над 400 пациенти. Сред тях има и 7 българи, уточни лекарят.

Ваксината все още не се прилага при новооткрит мозъчен  тумор, но до една година се очаква да приключи и това проучване, като целта е терапията с нея да започне преди появата на  рецидив, каза проф.Стефан ван Гол от Университетската болница в  Льовен, Белгия. 

Д-р Найденов посочи, че в България всяка година  новооткритите случаи на мозъчен тумор са близо 300, а  преживяемостта им е до 8 месеца след поставянето на диагнозата. 

При рецидив на тумора тя е до 4 месеца. Терапията с ваксината  показва преживяемост от 3 месеца до 10 години, уточни проф. Ван  Гол.  В болница "Св. Иван Рилски" е започнало изграждането на  референтен център за специфична имунотерапия, като засега са  предоставени 300 хиляди лева за апаратура, каза още д-р  Найденов.

Необходими са още 500 хиляди лева, като целта е  ваксината да може да се прилага в България. Сега цената на  лечението в Белгия, в което е включена и ваксината, достига 25  хиляди евро, а в България би струвало 2 500 евро, допълни д-р  Найденов.

Той посочи, че в Германия и Белгия това лечение се  реимбурсира за всеки отделен пациент.

Водещи