Ваксинираните с Moderna нямат нужда от трета доза 15.09 | 16:59

Те имат имунитет поне шест месеца, сочи проучване

От iNews

Ваксинираните срещу новия коронавирус с препарата на Moderna имат имунитет поне шест месеца, съобщи ЮПИ. Според изследователите от калифорнийския Институт по имунология "Ла Хоя" няма индикации, че имунизираните с две дози ще имат нужда и от трета, предаде БТА.

Резултатите от американското проучване са публикувано в сп. "Сайънс".

Ваксината осигурява защита за продължителен период срещу COVID-19 при хората от всички възрасти, включително и при тези на и над 70 години, при които има по-висок риск от сериозно заболяване.

"Имунната памет беше стабилна и това ни впечатли", казва професор Шейн Кроти, който е един от авторите на проучването. Според него "това е добър индикатор за издръжливостта" на ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech, които са направени на базата на иРНК.

Повечето от изследваните 35 души продължават да имат високо ниво на антитела шест месеца, след като са им поставени и двете дози от препарата на Moderna.

Този период е достатъчен на тялото да образува "имунна памет" срещу COVID-19, което означава, че защитата от ваксината може да продължи и по-дълго, обясняват експертите.

Водещи

Най-четени