Ваньо Шарков: Децата винаги ще са код червено за линейките 27.08 | 09:21

С предимство ще са още хората със симптоми за инфаркт, инсулт, както и пациентите с тежки травми

От iNews.bg

Децата са с предимство, те винаги ще са с код "червен" за линейките. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по повод въвеждането на стандарт за спешната помощ в страната, по Нова тв.

Това не означава, че възрастните ще бъдат дискриминирани, но от децата не може да се снеме анамнеза, а родителите винаги са много притеснени в обясненията си, допълни Шарков. Но при всички случаи важно е страданието на пациента, а не неговата възраст, стана ясно от думите му.

С предимство са хората със симптоми за инфаркт, инсулт, както и пациентите с тежки травми.

"Новият регламент ще влезе в сила най-късно другия месец. Стремежът на всички ще бъде да се реагира бързо, за да се обхванат максимален брой случаи”, поясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Той обаче уточни, че винаги може да възникнат непредвидени обстоятелства, които да възпрепятстват пристигането на линейката за 8 минути. Шарков даде пример със САЩ, където в 75-80% от случаите тя пристига за това време. Целта на родната Спешна помощ ще бъде да се постигнат 100%.

Относно проблема с линейките в малките населени места и тяхната липса, зам.-министърът уточни, че териториалното преразпределение на задълженията в спешната медицинска помощ ще реши част от този проблем.

 "Има положителна тенденция от години насам – за първи път броят на хората, постъпили в Спешна помощ, е повече от хората, които са напуснали системата. Досега тази тенденция не съществуваше”, заяви Шарков.

 

"Спешната помощ е държавен ангажимент. Нека обаче не бъде използвана като бонбон от някой в предизборните кампании. Ние се стремим да я променим изцяло и затова ще ремонтираме всеки един филиал, независимо коя политическа сила е на власт”, завърши Ваньо Шарков.

Водещи