Вече има "универсален" кръвен тест за рак 04.08 | 07:25

Тестът може с голяма точност да открие рак или предраково състояние у пациенти

От Кремена Бедерева

Нов кръвен тест може да помогне на лекари да изключат възможността пациенти с някои симптоми на рак да са засегнати от заболяването, предаде ЮПИ.

Това ще позволи на пациентите да избегнат скъпоструващи инвазивни процедури, като колоноскопия и биопсия, които причиняват стрес и в случая се оказват ненужни. Тестът може също да идентифицира трудно за откриване раково заболяване у пациенти, а това ще им даде възможност да се подложат бързо на терапия.

Тестът е разработен от учени в университета в Брадфорд в Западен Йоркшир, Англия.

Първоначалните резултати навеждат на мисълта, че тестът може с голяма точност да открие рак или предраково състояние у пациенти, засегнати от меланома, рак на дебелото черво и белодробен рак. Тестът фокусира вниманието върху ДНК на белите кръвни телца.

Като изследват увреждането на ДНК на белите кръвни телца, когато са изложени на ултравиолетова светлина с различен интензитет, учените могат да направят разлика между бели кръвни телца у пациенти с рак или предраково състояние и бели кръвни телца у здрави хора.

"Това са предварителни резултати за три различни вида рак", заяви проф. Даяна Андерсън от университета. "Нужни са допълнителни изследвания. Получените резултати обаче са впечатляващи."

Резултатите от изследването са публикувани във FASEB Journal.

Водещи

Най-четени