Вече става ясно дали имаме диабет само след 2 минути 07.03 | 11:07

Иновативен уред дава отговор на въпроса бързо, безболезнено и безкръвно

От Теодора Кокаланова

Нов бърз, безболезнен и безкръвен метод за изследване ще показва дали сме болни от диабет. Класически, болестта се изследва чрез проби от кръвта и урината. Провежда се тест за установяване на нивата на кръвната захар в организма, като тя се измерва през няколко часа. Чрез новия безкръвен начин може да се уловят преддиабетните състояния и наличието на диабет. 

Изследването трае само 2 минути, консумативите са евтини, така че то може да бъде въведено при голям брой пациенти. При иновативния метод, изследваният човек поставя дланите и ходилата си на специална платформа. Поставят се електроди и на челото, и по количеството на потоотделяне се определя дали изследваният е в предсъстояние на диабет или пък е развил заболяването. Достоверността на теста спрямо кръвни изследвания е 98%, уточнява доц. Ивона Даскалова, началник на Клиниката по ендокринология към ВМА.  

Методът е скринингов, ориентировъчен и насочващ, така че не можем да се доверим само на него, но със сигурност той дава насока за по-нататъшните изследвания, на които да се подложи пациентът. В Клиниката по ендокринология всеки ден лежащоболните се превръщат в ученици. Те сядат на студентски банки и в продължение на час слушат и гледат мултимедийни лекции в единственото по рода си у нас "Училище за диабет", съобщи news7.

Проф. Даскалова горещо препоръчва на болните от диабет да имат двигателна активност и да се движат поне по 30 минути на ден. "Всеки пациент трябва да си има своя терапия. Тя е силно индивидуална", допълни доцентът. 

Водещи

Най-четени