Вечеря с цялото семейство - мисия невъзможна? 17.02 | 07:13

Децата обичат да вечерят с родителите си, но и да приготвят храната заедно с тях

От Кремена Бедерева

Последните проучвания показват, че децата не само обичат да вечерят с родителите си, но на тях им харесва, когато се хранят с добре балансирана и здравословна храна, която са приготвили заедно със семейството си.

Но в забързания живот, който водим, храненето със семейство по едно и също време може да бъде трудна задача. Между работата, училищните занимания и различните задължения изглежда, че имаме все по-малко и по-малко време, пише Child Development.

Затова специалистите съветват да си определите най-малко един ден седмично, за да вечеряте заедно със семейството си. Неделя вечер обикновено е добър избор за това, защото имате повече време за почивка и през уикенда задължения са изпълнени.

Включете децата си в приготвянето на ястията за вечеря. Това им дава самостоятелност и им изгражда навици за здравословно хранене за вбъдеще. Уверете се, че телевизорът е изключен и си създайте правилото да вечеряте с изключен телефон.

Насладете се на вечерята и научете децата си как да направят това. Храненето бавно е здравословен навик. Не скачайте веднага да миете чиниите и да отсервирате масата, а изчакайте всички да приключат с храненето.

В дните, в които не можете да вечеряте цялото семейство, се опитайте поне да седнете и да разговаряте с децата си, докато те се хранят, вместо да бързате да наваксвате със скучната домакинска работа.

Така проявявате интерес и показвате, че се интересувате от тях и искате да сте важна част от тяхното ежедневие, казват психолозите.

Водещи