Винтове, плаки, игли вероятно няма да се плащат от НЗОК 20.09 | 13:06

Но изкуствените раменни и колянни стави, стабилизаторите - да, увери шефът на Касата

От Кремена Бедерева

Очаква се от следващата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща някои скъпоструващи консумативи.

Това каза директорът на НЗОК Пламен Цеков. Винтове, плаки, игли и други подобни вероятно няма да се плащат от НЗОК, защото цените им са ниски и са постижими за пациентите, но предстои да се направи анализ на пазара, уточни той.

Изкуствените раменни и колянни стави, стабилизаторите, използвани в неврохирургичните операции ще се заплащат от НЗОК, увери д-р Цеков.

Той допълни, че са предприети мерки, според които подобни консумативи да бъдат заплащани на касата на болниците, за да се преустанови практиката пациентите да си ги купуват от различни фирми

Според закона методиката за финансиране на болниците е в задълженията на Здравната каса и Лекарския съюз няма правомощия да я дебатира. Това мнение изрази още д-р Цеков по повод на среща между ръководствата на НЗОК и съсловната организация.

На срещата вчера е бил обсъждан нов начин на финансиране на болниците, който Българският лекарски съюз не одобрява, но двете страни не успяха да постигнат съгласие, припомня БТА.

Д-р Цеков допълни, че въпреки това НЗОК е обсъждала проблема с лекарите, а вече очаква и тяхното писмено становище.

Българският лекарски съюз изрази вчера позицията си, че ако предлаганата методика се приеме, няма да бъде подписан Национален рамков договор за следващата година..

Водещи

Най-четени