Вируси подобряват безопасността на храната 29.04 | 11:38

Науката изследва революционни начини за унищожаване на болестотворните микроорганизми

От Кирил Русев

Развитието на болестотворни организми в храната може да доведе до най-различни здравословни проблеми, вариращи от стомашен дискомфорт до смърт в най-тежките случаи. Един от начините да бъде ограничено развитието на тези патогени е с помощта на други патогени и в момента учени изследват възможностите за внедряването на този подход.

Бактериофагите са особен вид вируси, специализиран в атакуването на бактерии. Тези фаги, както ги наричат специалистите, са еволюирали успоредно с бактериите и са особено добри в тяхното унищожаване. По-конкретно, науката се интересува от т.нар. литични фаги - вируси, които инжектират своето ДНК в в бактерията и я използват като инкубатор за размножаването на свои копия. Когато са готови, копията на вируса напускат бактерията през нейната мембрана, убивайки я, и атакуват съседните й клетки.

Съвсем наскоро екип от американски учени към университета Пардю разработиха "коктейл" от различни фаги, който се оказа особено ефективен срещу ешерехия коли O157:H7 - патогенът, който е отговорен за хоспитализирането на хиляди хора по цял свят. Смесен с мляно месо или нанесен върху повърхността на зеленчуците, този микс елиминира над 99% от E. coli O157:H7 на стайна температура или в хладилник.

Съвсем естествено, в съзнанията на много от нас идеята за вируси в храната първоначално може да бъде особено трудна за преглъщане, но тук е важно да се отбележи, че фагите, за които става дума, са напълно безопасни за хората и паразитират единствено върху бактерии. Опасността тези организми да еволюират до степен, в която ще се превърнат в заплаха за хора и животни, е минимална. Бактериите, от друга страна, със сигурност представляват проблем тук и сега.

Понастоящем мерките, които масово се използват за контрол върху бактериите в иначе годната за консумация храна, са третиране с химикали и радиоактивно облъчване - процеси, които унищожават не само "лошите" организми, но и "добрите" такива (бактерии с пробиотичен характер). Фагите, от своя страна, са много по-специализирани и могат да бъдат подбрани по начин, който гарантира елиминирането само на един-единствен вид бактерии.

Други мерки, които науката разглежда, са третирането на бактериални инфекции в добитъка с помощта на вируси. Засега резултатите от тестовете са противоречиви, но ако фагите се окажат полезни и в тази област, това значително би понижило необходимостта от антибиотици. Нещо повече, по този начин ще се осигури чист от бактерии краен продукт, който на свой ред няма да се нуждае от заразяване с вируси, за да бъде обезопасен.

Не е изключено фагите да намерят приложение и в хуманната медицина. Антибиотичната резистентност при бактериите поражда своеобразна криза в здравеопазването. Всяка година милиони хора по цял свят биват инфектирани от устойчиви към антибиотици бактерии и известен процент от тях дори губят живота си в резултат от тези инфекции.

Терапията с фаги не е нещо ново и е известна на медицината от близо век насам. След откриването на пеницилина тя е загърбена, но все повечето резистентни антибиотици бактерии налагат нейното преоткриване.

Бактериите могат да развият устойчивост и към вируси. Разликата е там, че те обикновено стават резистентни към един или два вида литични фаги и затова учените използват смес от три или повече вируса. Вероятността един вид бактерия да развие устойчивост към много фаги едновременно е изключително ниска. 

Водещи

Най-четени