Вирусът на грипа H7N9 е способен да предизвика пандемия 11.09 | 07:06

Заразените хора страдали от тежка пневмония

От Антония Михайлова

Новият вирус на птичия грип H7N9, който вече е довел до гибелта на десетки хора в Китай, притежава висока способност за предаване от човек на човек и потенциално е способен да предизвика епидемия, пишат холандски учени в статия, публикувана в American Journal of Pathology.

Първите съобщения за заразяване на хора с новия вирус от тип А – H7N9, се появиха през март тази година. Заразените хора, жители на Източен Китай и Тайван, са страдали от тежка пневмония и остър респираторен дистрес синдром. По данни на Световната здравна организация през май 2013 г. са фиксирани 132 случая на заразяване с новия вирус, а броят на жертвите е достигнал 37.

Тийс Куикен и колегите му от Медицинския център Еразъм изследвали способността на вируса да се присъединява към епителните клетки на дихателните пътища на човека. От това зависи умението на вируса да се разпространява между хора.

Учените съпоставили тези качества при два типа вируси от семейство H7 с други вируси. Те открили, че както и другите типове вируси на птичия грип, H7N9 успешно се внедрява в долната част на дихателните пътища.

"Нашите резултати сочат, че вирусът H7N9, появил се в Китай, има потенциала да предизвика и остро поразяване на дробовете, и ефективно да се разпространява между хора", казва Куикен.

Ученият обаче отбелязва, че засега вирусът вероятно още не е придобил всички свойства, необходими за превръщането му в пандемичен щам, допълва РИА Новости.

Най-четени