Витамин В намалява риска от инсулт със 7% 22.09 | 11:36

За сметка на това обаче витамин В12 няма същия ефект

От Елица Елефтерова

Включването на витамин В към обичайното меню може да намали риска от инсулт със 7%, установиха китайски учени, чийто труд е публикуван в сп. Neurology.

Учени от университета на Чжънчжоу, провинция Хънан, са анализирали  резултатите от 14 различни клинични изследвания с общ брой на  участниците около 55 000 души, съобщават от Американската академия по неврология.

При всички случаи употребата на витамин В е била сравнявана с приемането на плацебо или на витамин В, но в малки дози. Наблюденията на участниците са били извършвани най-малко по 6 месеца.

В целия масив от данни са били установени 2500 случая на инсулт, при всеки от които е бил открит положителният ефект на превантивната употреба на витамин  В. "Витамин B е намалил риска от инсулт със 7%.

В същото време се е оказало, че приемането му не влияе на тежестта на инсулта или на риска от смърт" - твърдят от Американската академия по неврология. Китайските учени отбелязват, че фолиевата киселина (витамин  B9) може да намали ефекта на витамин B.

Освен това е установено, че цианокобаломинът или витамин В12 не намалява риска от  инсулт. "Нашите резултати показват, че способността на витамин В да намалява риска от инсулт може да се промени под въздействието на други фактори като концентрацията на витамин В12 в кръвта, бъбречно заболяване, повишено кръвно налягане и други" - казва  доктор Сюй Юймин от университета на Чжънчжоу.

Той предупреждава, че преди да се приемат каквито и да било витамини, е задължително човек да се консултира с личния си лекар.

Водещи

Най-четени