Внимавайте с консумацията на спанак - рискове и препоръки 20.04 | 12:00
Как да го готвим правилно?

Спанакът е един от най-популярните зеленчуци в света, богат на витамини и минерали, които са важни за нашето здраве. Въпреки това, този зеленчук може да бъде опасен за здравето ни, ако се консумира неправилно.
Защо да внимаваме с консумацията на спанак?
Окислителен ефект - Спанакът съдържа около 90% вода, но и важни антиоксиданти, които помагат за защита на клетките ни от увреждане. Въпреки това, този зеленчук може да има и окислителен ефект върху тялото ни, ако се консумира в големи количества. Това е поради наличието на оксални киселини, които могат да ограничат усвояването на калций и да предизвикат образуването на камъни в бъбреците.
Неорганични замърсители - Спанакът е често замърсен с неорганични замърсители, които могат да са вредни за здравето ни. Тези замърсители се натрупват в растенията от почвата и могат да предизвикат отравяне, ако се консумират в големи количества.
Променено усвояване на минерали - Консумацията на спанак може да намали усвояването на някои минерали, като калций, желязо и цинк, поради наличието на фитинова киселина. Това може да доведе до дефицит на тези минерали и да предизвика здравословни проблеми.
Как да консумираме спанак правилно?
Избягвайте големи количества - За да избегнете негативните ефекти на спанака, е важно да го консумирате с умерени количества и да го консумирате в разнообразни ястия. Не трябва да ядете големи количества от спанака, особено ако сте високорискова група за формиране на камъни в бъбреците.
Избягвайте замърсения спанак - Избягвайте да купувате спанак, който е замърсен с неорганични замърсители. Най-добре е да купувате био спанак, който е отгледан без употреба на химикали.
Гответе го правилно - Правилното готвене на спанак може да намали негативните му ефекти върху здравето. Можете да го печете, задушавате или да го варите за кратко време, като използвате минимално количество вода. Това ще помогне да се запазят неговите полезни вещества.
Консумирайте го с други храни - Консумирането на спанак с други храни може да помогне за намаляване на негативните му ефекти. Можете да го добавите към салати, супи или да го използвате като съставка в ястия.
Консултирайте се с лекар - Ако сте високорискова група за формиране на камъни в бъбреците или имате други здравословни проблеми, свързани с консумацията на спанак, трябва да се консултирате с лекар.
В заключение, спанакът е полезен зеленчук за нашето здраве, но е важно да го консумираме правилно и с умереност. Следвайки тези съвети, можем да се насладим на ползите от спанака, без да рискуваме здравето си.
Водещи
-
Гърция вече се пълни с български туристи и за целия летен сезон очакваме невиждан ръст от 40% спрямо миналата година
Най-търсена си остава Северна Гърция с районите на Халкидики и Кавала. До тях се пътува много...
02.06 | 14:45
-
Допълнителен градски транспорт в София за Задушница
На 07.06.2025 г. Столичната община организира допълнителен градски транспорт по повод...
02.06 | 14:30
-
Социалните неравенства у нас остават тревожно високи
Намаляват разликите в тоталния коефициент на раждаемост между етническите българи и турците и...
02.06 | 14:15
Най-четени
-
София Прайд 2025 идва по нов начин
Събитието ще се проведе в центъра на София - на пл. „Княз Александър I“, на 14 юни.
02.06 | 12:15
-
Зеленски пристигна във Вилнюс за среща на върха с лидери на НАТО
Срещата на върха събира „Букурещката деветка“ – членовете на алианса в Източна и Централна...
02.06 | 12:45
-
Новата система проверява данните за лечението в рамките на секунди
Готовност на системите
02.06 | 10:45
-
Депресията: Ранен предупредителен знак за деменция
Резултатите им показаха, че депресията на всеки етап е свързана с повишен риск от деменция.
02.06 | 11:30