Внимавайте с плацикането в морето – може да ви докара хепатит А 30.06 | 14:15

Заради наводненията съществува повишена опасност морската вода да е носител на заразната болест

От Теодора Кокаланова

"Има повишена опасност морската вода да е заразена с вирусен хепатит А", отбеляза проф. Красимир Антонов, завеждащ Отделение по хепатология в столичната болница "Св. Иван Рилски". Причината е последното наводнение във варненския кв. "Аспарухово", при което мръсни води са се влели в морето.

Хепатит А е известен като "болестта на мръсните ръце" и се предава по фекално-орален път. С цел предотвратяването на разпространенето на заразната болест стартира едномесечна Национална информационна кампания за борба с хепатита. 

В рамките на кампанията ще се извършват безплатни изследвания за хепатит B и C в пет града – Червен бряг, Пловдив, Кърджали, Хасково и Варна, съобщиха инициаторите – Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист". Края ѝ ще отбележи Световният ден за борба с хепатита – 28 юли.

"Данните показват, че близо 5% от българите са болни от хепатит В, а около 1,5% – от хепатит С", допълни проф. Антонов. Около 70% от пациентите с хепатит С преди този вирус са били заразени с хепатит А. "Между 300 и 350 болни от хепатит С годишно преминават през болниците за лечение, но не се знае с точност къде са останалите, а те трябва да бъдат издирени", каза още д-р Хасърджиев.

Пътят на заразата с хепатит В преди години е бил чрез замърсени игли сред интравенозните наркомани, докато в последните години се увеличава броят на заразените с този вирус чрез сексуален контакт, предаде БТА. "С хепатит С преди години са били заразени основно наркомани, но все повече се увеличава броят на заразените при хирургични или стоматологични интервенции или чрез татуировки", допълни Антонов.

 

 

Водещи

Най-четени