Внимавайте с разходките в тревата... и кърлежите 10.06 | 20:27

По 10-15 души дневно търсят лекарска помощ заради ухапване от кърлеж в последните седмици

От Кремена Бедерева

По 10-15 души дневно търсят лекарска помощ заради ухапване от кърлеж в последните седмици. От "Пирогов" съобщават, че пациентите, дошли за вадене на кърлеж, през последната седмица са стотина. Подобно е положението и в провинциалните поликлиники и болници.

Ухапването от кърлеж не бива да се подценява, защото паразитите пренасят тежки заболявания, сред които и кримската хеморагична треска. А тя отнема живота на всеки трети заболял, припомнят лекарите.

"Регистрираме лавинообразно увеличаване на жертвите на паразита в последните 2 седмици", съобщи доц. Ива Христова, шеф на Националната референтна лаборатория по предавани от кърлежи инфекции. Според нея пикът на ухапванията се дължи на неправилно и неефективно пръскане на тревата, избуяла от обилните дъждове.

"Проблемът се крие в това, че тревните площи първо трябва да се окосят, а после през целия летен сезон да се напръскат поне 3-4 пъти, а не само веднъж", обясни и д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор на България. По думите му няма как да преброим всички пострадали от паразитите, защото те търсят помощ както в болници, така и в медицински центрове в цялата страната.

"От началото на годината в България са открити 60 случая на марсилска треска, като най-много са в Добрич, Бургас и Хасково. Други 228 българи са били повалени от лаймска болест (43 от тях са от Силистра, а 23 от Варна) и трима от ку-треска", добави д-р Кунчев.

За рекорден брой жертви на кърлежите съобщават и от "Спешна помощ" в Смолян. Става дума за близо 50 пострадали в областта за последните 2 седмици. Според шефа на службата д-р Велин Денев тази статистика се дължи на по-късното пръскане на тревните площи срещу вредителите.

Сред ухапаните няма деца, а случаите са предимно с възрастни хора, вършили селскостопанска работа. Най-много са пострадалите от Девин, Златоград и Неделино.

През последните няколко дни растат и случаите в Бургаско. "Ухапаните от кърлеж вече са 15", каза д-р Костя Бакърджиев, шеф на отделение в болницата в морския град, съобщава още здравния портар hospital. Голяма част от тях били с лаймска болест и марсилска треска.

"По десетина души седмично от Пловдив и селата биват хапани от кърлежи", каза и д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция под тепетата. 10 души с лаймска болест пък са регистрирани в Шуменско.

Водещи

Най-четени