Внимание! Е-та в храните увреждат ДНК-то ни 12.09 | 10:18

Най-опасни са дюнерите, които предизвикват рак и са пълни с Е-та

От Кремена Бедерева

"Изследването ми доказва, че повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни”.

Това каза в ефира на Нова телевизия доц. Георги Милошев, ръководител Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН и преподавател в Биологическия факултет на СУ. 

По думите на експерта това не означава, че ще се разболеем от рак, но в молекулярната биология се знае, че всяко увреждане на ДНК-то е опасно. "Въпреки че клетката има възможност за поправки на тези увреждания, то е опасно”, категоричен беше доц. Милошев.

"Е-тата са много. В някои храни те са дори 1000 пъти повече от разрешените стойност”, заяви още той. 

Опасните Е-та се съдържат в консервираните храни, тортите, цветните бонбони и други храни. 

"Изследването не трябва да всява паника в потребителите, защото не е изследвано времето, в което трябва да се натрупа съответната концентрация, за да се постигне негативен ефект”, обясни доц. Милошев.

Освен това, все повече българи предпочитат да закусват, обядват и дори вечерят готова храна от заведенията за бързо хранене, вместо сами да приготвят здравословно меню. Причината е, че това е лесно и евтино, показва проверка на TV7.

Малко преди 12:00 ч. на обяд пред закусвалните се извиват опашки от хора. Таня Димитрова редовно приема поръчките в едно от посещаваните заведения за бързо хранене в София. Клиентите отиват, за да си поръчат дюнери, хамбургери и пържени картофки. Менюто не е здравословно, но хората явно не се притесняват от това и много от тях си хапват сладко-сладко и късно вечер.

Проучвания показват, че всеки четвърти българин закусва с тестени изделия, а над 50% от българите не спортуват, което води до затлъстяване и здравословни проблеми.

Дюнерите могат да предизвикат рак, тъй като са пълни с Е-та, заяви гастроентерологът д-р Добринка Атанасова.

Водещи