Внимание! Идва времето на пролетните депресии 26.02 | 13:50

99 на сто от болните успяват да се възстановят напълно

От iNews.bg

Наред с пролетната умора, която предстои да ни налегне съвсем скоро, специалистите предупреждават, че се задават и сезонните депресии. И не се успокоявайте, че затоплянето на времето и положителните емоции ще ви предпазят от подобни неразположения. Дългата зима  и липсата на достатъчно светлина вече си е казала думата, така че го имайте предвид, съветват специалистите.

Според данните някъде около 4 на сто от хората в България боледуват от депресия. Обикновено заболяването се появява при навършване на 20 г. и засяга по-често жените, обясни д-р Тина Блажева, психиатър в Медицинския център за специализирана медицинска помощ по сърдечно-съдови заболявания, пред "Труд".

Ако трябва да сме по-точни от медицинска гледна точка, трябва да обясним, че сезонните депресии са подтип на депресивното разстройство. Сезонността се характеризира с това, че някои пациенти боледуват от депресия предимно в определени сезони – в началото на зимата, късно есен или пролетно време.

Почти 100% от случаите на сезонна депресия – 99, успяват да се възстановят напълно. При 90 на сто от хората подобно заболяване обикновено се лекува извънболнично.

СИМПТОМИ

В продължение на две седмици всеки ден изпитваме тъга, както и липса на желание да правим каквото и да е. Освен това в главата ни започват да се въртят лоши мисли като тези, че всичко е ужасно и че животът няма смисъл. Не е изключено дастигнем и до идеята за самоубийство.

ФАКТОРИ, КОИТО ВЛИЯЯТ

Биологичните фактори са свързани с понижаване на хормона серотонин, т.нар. хормон на щастието, в мозъка. Социалните – чувството за самота.

Водещи

Най-четени