Внимание! Най-инфарктният ден настъпи 31.03 | 07:45

Преминаването към лятното часово време предизвиква проблеми със сърцето

От Цанка Донкова

Днес е най-инфарктният ден от началото на годината, предупреждават специалистите. Преминаването към лятното часово време предизвиква проблеми със сърцето, констатират лекари.

"Преместването на часовника с един час напред води до обостряне на оплакванията", за това алармира специалистът по психиатрия д-р Веселин Герев. Според шведски проучвания, в понеделник след смяната на времето се увеличават с 60% хората, търсещи спешна помощ заради кардиологични проблеми. Това са аритмии, колебания на кръвното налягане, гръдна болка.

"В Щатите пък са установили, че в понеделника след смяната на часовото време с 10 процента се увеличава броят само на инфарктите. У нас кардиолозите казаха, че нямало проблем, ама като провериха посещаемостта на спешните центрове се оказа, че и при нас около 50 процента горе-долу се увеличават тези случаи.", посочва още експертът.

Доц. д-р Диана Петкова от Университетска болница "Св. Марина" във Варна съветва, че за да бъде компенсиран този един час сън, добре е да променим режима си на лягане. Според нея помагат и билковите чайове, допълва БНР.

"Човек се адаптира към тези промени. Е, някои по-лесно, други по-трудно и ако настъпят някакви симптоми, би било редно по някакъв начин те да бъдат компенсирани, свързани с нарушения на съня примерно, по-трудно ставане сутрин, по-трудно заспиване вечер. Когато говорим за един час, това време не е много, но би било логично човек да премести времето или да адаптира режима си на сън и на бодърстване", посочва тя.

Според други проучвания пък проблеми се регистрират само при преместването на стрелките напред. Когато наесен се връщат часовниците в реалното астрономическо време и хората имат възможност да спят с час повече, случаите на инфаркт намаляват. Спадът тогава се регистрира във вторник и е 21%.

Водещи

Най-четени