Внимание! Стресът бил заразителен 06.07 | 17:47

Може да се предаде дори от непознати

От Надежда Стоянова

Непрекъснато се говори под колко голям стрес живеем в днешно време. И определено големият град не е сред най-спокойните места, на които можем да попаднем. Истината е, че колкото и да се опитваме да сме ведри, усмихнати и да приемаме всичко с усмивка, не винаги се получава. Понякога обаче причината за това не е само в нас.

Най-новите изследвания в тази област показват, че стресът може да бъде заразителен. Нещо повече, може да се предава дори от непознати, установиха учени от Университета на Сейнт Луис, пише БТА.

Специалистите събрали група доброволци и ги накарали да произнесат публично реч или да решат сложна аритметична задача. Непрекъснатото наблюдение предизвикало стрес у избраните за експеримента. Нивото му е било оценявано по концентрацията на кортизола, хормона на стреса.

По-интересното е, че наблюдателите изпитвали същия стрес, както и самите участници. Той може да се предава с тона на гласа, изражението на лицето и дори с миризмата на тялото.

Междувременно обаче нивото на стреса може да се намали значително, ако човек започне редовно да медитира. Необходими са само три дни, за да постигнете добри резултати.

Водещи

Най-четени