Внимание! Сьомгата е сред най-опасните храни 18.10 | 16:34

Известен наш диетолог потвърждава, че този деликатес е токсичен

От iNews.bg

Сьомгата е най-токсичната храна на света. Тя се продава като скъп деликатес и купувачите не подозират, че в нея има съдържание на диоксин, който е канцерогенен. В рибите се натрупват вредни вещества, главно при отглеждането им във ферми. Според учени това се дължи на използваната храна. Това съобщи наскоро френски журналист, но го потвърди и известният български диетолог проф. Донка Байкова.

По думите й сьомгата е много полезна, белтъчна храна, богата на Омега 3 мастни киселини, но е и много мазна. 100 грама сьомга съдържа около 200 калории, която е с богато мастно и водно съдържание.

"Диворастящата сьомга е с около 25% по-ниско калорична, с по-малко наситени животински мазнини, а по-богата на Омега 3, на минерали, витамини, изобщо с по-добра хранителна стойност. Но тя започва да изчезва от големите водоеми и сьомгата, която ние консумираме, обикновено е от развъдници. Хайверът се пренася в един сладководен басейн, след 6 месеца я пренасят на брега на морските и океанските водоеми, за да я отглеждат по-нататък и я хранят докато стигне до определен размер. Това са много екземпляри, които се отглеждат в малки площи и се хранят с различни смески", обясни за БНТ проф. Байкова.

Водещи

Най-четени