Водата в 50% от обществените сгради в Германия е с лошо качество 02.08 | 11:11

В половината от взетите проби на вода е имало бактерии

От Ивайло Ачев

Чешмяната вода в около половината от обществените сгради в Германия е с лошо качество и може да съдържа опасни бактерии – например ешерихия коли (E.coli) и легионела, пише Local.de.

Според проучване на ARD шансът да попаднете на чешмяна вода с лошо качество в обществените сгради в Германия (без офисни сгради) е 50%. Това показват резултатите от общо 50 взети проби на вода в 10 германски града. В половината от пробите е имало бактерии като ешерихия коли, легионела и колиформни бактерии.

Проблемните сгради са надлежно уведомени за резултатите, но все още няма информация защо чешмяната вода в тях е с такова качество и откъде идва проблемът.

Проучването на ARD е отговор на скорошни проблеми с чешмяната вода в германския град Потсдам и в община Спандау, Берлин. Там се оказа, че заради чешмяната вода са загинали три мишки и една къртица, което накара властите да направят пълна проверка на водопреносната мрежа, в резултат на което 3700 домакинства трябваше да преваряват водата си за известен период от време.

Водещи

Най-четени