Вредно ли е да пием бутилирана вода 11.09 | 17:47

Пластмасовите бутилки съдържали съединения, които ни вредят, но как

От Антония Михайлова

Германски изследователи анализирали образци от вода, взети от продаваните по магазините пластмасови бутилки. В резултат учените изяснили, че в такава вода присъстват химични съединения, способни да нарушат работата на ендокринната система на човека.

Учените разказват за изследванията си в статия, публикувана в изданието PLoS ONE.

Някои вещества, използвани при произвеждането на пластмасата, пречат на работата на хормоналната система. Те са особено опасни за репродуктивните цикли и развитието на човека.

Много подобни съединения присъстват в пластмасата, която широко се използва за съхранение на храна и вода. Отдавна е известно например, че бисфенол А е едно от тези вредни вещества – доскоро той можеше да се срещне дори в състава на бебешките шишета.

В хода на новото изследване учените се постарали да определят преминават ли вредните вещества от пластмасовата опаковка към самата вода.

Учените от Франкфуртския университет "Гьоте" и Федералния институт по хидрология започнали със систематизиране на данните, събрани от други изследователи и медицински институции.

Те търсели конкретни случаи на антиестрогенна и антиандрогенна активност сред 18 вида бутилирана вода.

Изследователите открили, че 13 образеца съдържат антиестрогени, а 16 – антиандрогени. Това за пореден път потвърдило подозренията на изследователите за наличието на вредни за ендокринната система вещества в бутилираната вода. Като цяло те открили 24 520 различни химични вещества в пробите.

Например, в бутилираната вода било открито веществото ди(2-етилхексил) фумарат. Изследователите отбелязват, че все още не е известно каква вреда нанася това вещество на организма, способно ли е и в какви дози.

Следващите изследвания на немците ще бъдат насочени към това да се определи дали ди(2-етилхексил) фумарат е също толкова опасен като бисфенол А и следва ли да се забрани неговото използване при приготвянето на пластмаси, в които се съхраняват продукти.

Водещи

Най-четени