Време за диета? Вижте трите най - добри режима, препоръчвани от експертите 11.01 | 15:04

Специалисти направиха класация на здравословните диети

От Христина Рафаилова

След голямото преяждане по празниците много хора се замислят за диети и отслабване. Вечният проблем е кой хранителен режим ще пасне най – добре на организма ни. 

За наше щастие US News Health се допита до водещи експерти кои диети са най  - добри. Специалистите направиха специална класация на диетите, за да можем да свалим килограми без да вредим на здравето си. 

Царицата в короната е диетата Даш, която се препоръчва за хората с хипертония. Тя се състои от сравнително прости правила как да свалим кръвното си налягане. В общи линии тя ви казва колко калории трябва да приемате в зависимост от възрастта ви. В менюто ви трябва да има много плодове и зеленчуци, като трябва да намалите значително солта. 

На второ място  експертите поставят диетата ТЛС (терапевтична промяна на начина на живот). Целта на този хранителен режим да се намали холестерола чрез драстичното намаляване на мазнините. В менюто се включват богати на фибри храни като зърнени храни,  плодове и зеленчуци. Ако спазвате този режим, мазнините трябва да са едва 7% от храната, която поемате през деня. 

В топ 3 влиза и  диетата на клиника "Майо”. Тя ви учи как да замените лошите си хранителни навици  с добри. Режимът включва по – лека храни и много плодове и зеленчуци. 

Диетт върви с уникална хранителната пирамида, която подчертава храни с ниска енергийна плътност като пълнозърнести храни, което означава, че можете да ядете повече, но същевременно да приемате по-малко калории.

Водещи

Най-четени