Вродено ли им е на жените да се ядосват? 15.06 | 07:18

Съществуват различия в това как мъжете и жените произвеждат и усвояват хормона на щастието

От Елена Кирилова

Ново изследване дава отговор на въпроса, който тревожи твърде много мъже по света – дали на жените им е вродено да бъдат ядосани, съобщава Daily Mail.

Оказва се, че науката подкрепя тезата, че мозъкът на жените е свързан с повишената тревожност, депресията и промените в настроението. Проблемът може да бъде изострен най-вече от високото съдържание на протеини и програмите за отслабване.

Отдавна е известно, че според статистиките жените страдат повече от депресия. Близо една на всеки четири жени се е лекувала от депресия в някакъв момент, докато при мъжете това се наблюдава при всеки десети. Всичко това бе обяснено частично от социалните фактори, като този, че жените са по-склонни да търсят лечение в сравнение с мъжете.

Скорошно проучване на екип от Швеция сочи, че има две основни различия в начина, по който мозъка на жените и мъжете произвеждат серотонин или т. нар. "хормон на щастието".

Учени от Института Каролинкса в Швеция са използвали сканиране на мозъка, за да проучат нивото на серотонина. Резултатите обаче не се оказали никак добри за жените.

Изследователите проследили точно колко серотонин се използва от мозъка на жените и на мъжете. Оказало се, че жените имат повече рецептори за него. В случая това колко са щастливи не зависи само от това колко серотонин произвеждат, но и от броя на рецепторите в мозъка. Жените, освен това имат по-ниски нива на протеин, който "изчиства" използвания серотонин.

Това на пръв поглед показва, че жените не само произвеждат повече серотонин, но и са в състояние да го задържат по-дълго.

Изследванията обаче сочат друго. Когато не се произвежда достатъчно серотонин, клетките отварят колкото се може повече своите рецептори, за да уловят дори и минимално количество от химикала. Това може да се дължи на факта, че представителките на женския пол произвеждат по-малко от веществото.

Друго изследване на учени от Университета в Монреал сочи, че мозъкът на мъжете произвежда с 52% повече серотонин от този на жените поради различията между мъжките и женските полови хормони.

Въпреки това естрогенът може да оказва по-голям ефект върху жените и колебанията в нивата на произвеждания естроген, тъй като играе важна роля в стимулирането на мозъчните рецептори.

Когато хормоналните нива се колебаят, чувствителността на мозъка към серотонина се променя, така че количеството, което се произвежда може да не е достатъчно.

Проблемът се крие там, че този ефект се натрупва и това може да доведе до повече стрес при жените.

Водещи

Най-четени