Всеки ден 200 деца се нуждаят от кръв 13.06 | 12:19

Работеща информационна система ще свързва всички центрове по трансфузионна хематология

От Кремена Бедерева

Всеки ден 600 пациенти в България се нуждаят от кръв, като 200 от тях са деца, съобщиха от Българския червен кръст (БЧК).

В средата на следващата година ще има информационна система, свързваща всички 23 центъра по трансфузионна хематология в областни болници, заедно с петте национални центъра, каза проф. Фани Мартинова, началник на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) преди началото на научна конференция.

В момента работи прототип на системата, уточни тя. Изграждането на информационната система е на стойност половин милион лева, които са осигурени по проект в рамките на ОП "Развитие на човешките ресурси", обясни д-р Веселин Сливов от НЦТХ, цитиран от БТА.

Системата ще позволи да се получават данни по всяко време кога, къде и колко кръв е необходима или останала в даден център, обясни проф. Мартинова. В нея ще се съдържат и данни на кръводарителите и на получилите кръв, които ще бъдат максимално защитени, увери тя.

По думите й вече е възможно да се дарява кръв в един град за пациент в друг град, като информацията за кръводаряването ще се изпраща по служебен път.

В момента няма недостиг на кръв, каза още проф. Мартинова, но посочи, че най-често липсват количества от кръв с отрицателен резус фактор. Главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков, който поздрави участниците във форума, каза, че съсловната организация има идея да предложи кръводарителите да имат повече права от останалите граждани - да могат да правят някои изследвания без направление от личния си лекар.

На 14 юни в 10:00 ч. ще започне акция за доброволно и безвъзмездно кръводаряване, която ще бъде в сградата на БЧК - бул. "Джеймс Баучер" 76. Акцията е по повод Световния ден на кръводарителя.

За десети път БЧК и Националният център по трансфузиология и хематология (НЦТХ) ще обединят усилия за превръщането на 14 юни в ден за благодарност към доброволните кръводарители.

В 11:30 ч., в сградата на БЧК председателят на организацията Христо Григоров и директорът на НЦТХ проф. д-р Фани Мартинова ще връчат 10 награди за принос в безвъзмездното и доброволното кръводаряване и ще поздравят кръводарителите с празника.

Наградените са номинирани от областните червенокръстки организации и регионалните центрове по хематология.

Водещи

Най-четени