Всеки ден у нас една жена умира от рак на шийката на матката 29.03 | 16:19

За папилома вируса, който е основната причина за появата на рака, разказва д-р Надежда Стивасарска

От Деляна Петкова

Ракът е едно от най-разпространените заболявания, които за съжаление нямат лечение в напреднал стадий. Болестта може да засегне всяка част от тялото ни, всеки орган, а страшната диагноза "нелечим" поставят "разсейките", пише сайтът jenite.bg.

Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване сред жените, след рака на гърдата. Всяка година в Европа 50 000 жени заболяват от рак на маточната шийка, като живота си губят 25 000. У нас всеки ден от рак на маточната шийка умира една българка.

Според Националния раков регистър годишно заболяват около 1 200 жени.

Една от основните причина за заболяването е папилома вируса. Той се предава по полов път - жената може да се зарази още при първия си полов контакт, предупреждава д-р Надежда Стивасарска. Дълго време жената не усеща симптоми - първите промени могат да се появят едва след 10-15 години.

"Затова е толкова важно всяка жена да посещава често гинеколог, защото няма друг начин, по който заболяването да бъде установено, при това навреме", уточнява лекарят.

Вирусът може да засегне още горните дихателни пътища, гласните връзки, хранопровода или белия дроб.

Има ли лечение и каква е превенцията от папилома вурис вижте в интервюто с д-р Надежда Стивасарска, което направиха колегите от сайта Jenite.bg.

Водещи

Най-четени