Всеки на профилактичен преглед в ден и час, посочен от джипито 31.10 | 11:48

Личният лекат ще ни уведомява по телефона, имейл, SMS или с писмо

От iNews.bg

Личният лекар ще ни призовава за профилактика в точно определен ден и час. Джипито ще е задължен да ни информира по телефона, с писмо, имейл или SMS за провеждането на годишния профилактичен преглед. Лекарят ни ще обявява и списък с графика на пациентите си за профилактиката на достъпно табло в лечебното заведение, където работи.

Това предвижда проектът на наредбата за пакета от здравни дейности, които от догодина ще плаща Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Документът е публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

 

Новата мярка ще сложи край на висенето с часове пред кабинета на джипито или препращането от месец на месец за направления, се посочва в мотивите.

С наредбата се определят основният и допълнителният пакет, по които през 2016 г. ще се лекуват осигурените. Предвижда се медицинските грижи по допълнителния пакет да се отлагат за не повече от два месеца (например оперативни процедури при незаклещени хернии, корекции на тазова статика или специфични високотехнологични методи).

Определени са и клиничните пътеки, по които, ако състоянието на пациента е неотложно, лечението ще се провежда веднага и по основния пакет. Ако състоянието на пациента позволява отлагане, касата ще поема лечението по допълнителния пакет.  

Водещи

Най-четени